Rohkem kui 25 000 naist osalesid 25 aasta jooksul uuringus, mille tulemusena selgus, et Vahemere dieedi jälgimine on seotud 23% väiksema suremuse riskiga. Madaldunud riskis mängisid suurimat rolli vähenenud põletik, triglütseriidirikkad lipoproteiinid, insuliiniresistentsus ja kehamassiindeks, kusjuures kolesterooli või glükeemilised näitajad mängisid väikest rolli. Vahemere dieet vähendas nii kardiovaskulaarsete probleemide kui ka vähi riski (vastavalt 23% ja 17%), mis on suurimad enneaegse surma põhjustajad.
Vahemere dieet jälgib lihtsaid reegleid, suur osa igast toidukorrast on keskendunud puu- ja köögiviljadele, täisteratoodetele, ubadele ja seemnetele/pähklitele, suurt rõhku pannakse neitsioliiviõlile. Muid rasvu peale oliiviõli, näiteks võid, tarbitakse harva ning vältida tuleks suhkrut ja rafineeritud toite. Punast liha tarbitakse vähe, tavaliselt vaid toidu maitsestamiseks. Soovitatakse süüa tervislikku ja rasvast kala, mis on oomega-3 rasvhapete rikas, samas kui mune, piimatooteid ja linnuliha süüakse palju väiksemas koguses kui traditsioonilises lääne dieedis.
Vahemere dieedil on palju kasulikke omadusi: see võib aidata vähendada rinnavähi, demetsuse, depressiooni, diabeedi, kõrge kolesterooli ja mälu halvenemise riski. Lisaks aitab see tugevdada luid ja südant ning alandada kaalu, mis on otseses seoses parema tervisega.
Eriti oluline on uuringu puhul see, et analüüsiti naisi. Naiste aju töötab molekulaarsel tasandil teisiti, kui meeste aju. Naiste süda võib olla meeste omast oluliselt väiksem ning lisaks on naistel infarkti sümptomid hoopis teistsugused kui meestel.
Vahemere dieet ei ole keeruline, lisa oma toidukordadele rohkem köögivilju ning kaunvilju, mida värvilisem toit, seda parem! Seeläbi annad oma kehale laia valiku toitaineid, fütokemikaale ning kiudaineid. Küpseta või rösti köögivilju maitsetaimede ja neitsioliiviõliga.
Toitumisalast nõu, mis võtab arvesse ka sinu meditsiinilist seisundit, pakub meie rahvusvahelise kogemusega toitumisterapeut Marianne Grechko.